HTML

Bözsy

Bözsy blogja fotókról, színházról, szövésről, meg minden másról. Pozitív blog Kaposvárról.

Friss topikok

Linkblog

Itt minden ekte magyar

bözsy 2014.12.14. 22:04

Pesten volt egy szabad órám, leszálltam a Deák téren, gondoltam körülnézek milyen a karácsonyi készülődés. A metróból kijövet láttam egy Vitéz kürtös sátrat, arra indultam, így a Deák utcán kezdtem a felfedező utamat. Ez a kép fogadott. Az első sátornál megláttam ezt a kavalkádot, engedélyt kaptam a fotózásra. Matrjoska babák, sakkfigura? kérdeztem. - Itt minden ekte magyar, tulipántos mintával Pomázon készül.- Ripakodott  rám kedvesen az eladó. Meg sem mertem szólalni többet, csak fotóztam az "ekte" magyar virtust.

Fotó: Gőzsy Gáborné

kep.jpgp1670511kep.JPGp1670512kep.JPGp1670515kep.JPG

p1670517kep.JPG

p1670523kep.JPGp1670541kep.jpg

Szólj hozzá!

Aleksic Márta kiállítása Töröcskén

bözsy 2014.06.09. 16:57

 

Töröcske, Kaposvár városrésze a Zselici dombságban, a Töröcskei patak völgyében  helyezkedik el.  A település 2002- ben egy hangulatos Közösségi Házzal gazdagodott, ami nagyon ideális kiállítóhely és színvonalas programok rendezésére is alkalmas.

A Töröcskei Közösségi Ház a zselici dombok között, gyönyörű természeti
környezetben helyezkedik el. Fagerendás, rusztikus jellegével jól illeszkedik a táj adottságaihoz. A közösségi ház két részből álló épületegyüttesét (faluház és orvosi rendelő) 2002. nyarán adták át ünnepélyes keretek között a töröcskei városrész lakóinak. Létrejöttét a társadalmi összefogásnak, a helyi részönkormányzat és városi önkormányzat támogatásának köszönheti.
2002 óta több működő közösség kapott helyet falai között, a Töröcskei Nyugdíjas Egyesület, a Gyermekkuckó Klub és a Töröcskei Kézműves Szakkör, valamint a Töröcskei Szövőszakkör. Hagyományos és megújuló programjai közé tartoznak a farsang, húsvét, pünkösdi családi rendezvény, kiállítások, falunap, Halloween parti, karácsonyi és szilveszteri ünnepség, játszóházak, fórumok.
Nyitva tartás: szerdán és pénteken 16-20 óráig. A hét többi napján program szerint.
Szakmai vezető, Gyermekkuckó Klub vezetője: Farkas Henriett 70/9322415
Szövő szakkör vezetője: Gelencsér Hajnal
Kézműves szakkör vezetője: Balogh Mihályné
Cím: Kaposvár - Töröcskei Városrész, Harang u. 1.
honlap: kaposvar-torocske.hu

A Közösségi Házban 2010-ben Aleksic Márta és tanítványa Gelencsér  Hajnal kézzel szövött gyapjúszőnyegeit, gyöngyékszereit állították ki. A kiállítást  Gelencsér Hajnal rendezte.blog2_1.jpgblog15.jpgblog14.jpgblog13_2.jpgblog12.jpgblog11.jpgblog10.jpgblog9_2.jpgblog7.jpgblog6.jpgblog5.jpgblog4_2.jpgblog3_3.jpgblog1_3.jpgblog2.jpg

Szólj hozzá!

Aleksic Márta Szövő Népi Iparművész

bözsy 2014.02.25. 17:16

Szia Márta!
Csodálatos szőnyegek, pompás környezetben. Próbálom visszaadni  a hangulatát ennek a gyönyörű kiállításnak.

Gőzsy Bözsy

Fotó:Gőzsy Gáborné

Aleksic Márta kiállítását 2011-ben Budapesten a Benczúr Hotel aulájában láthattuk, Borbáth Erika /Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Főigazgatója/nyitotta meg és méltatta az alkotásokat. A kiállítást Gelencsér Hajnal rendezte.

 

 

mmmm.jpg

blog_1.jpgblog1_2.jpgblog3_2.jpgblog8_1.jpgblog9_1.jpgblog13_1.jpgDSC_0186_2.jpgDSC_0188_1.jpgDSC_0192_1.jpgDSC_0194_2.jpgDSC_0195_2.jpg

Szólj hozzá!

Egyedül nem megy

bözsy 2014.02.22. 21:19

 Itt a farsang, áll a bál

 

egyedül másolata.jpg

 

egyedülne.jpgegyedlnrm.jpg

Szólj hozzá!

„S a lelkem sző, mint osztováta” Székely festékesek

bözsy 2014.02.17. 19:05

címkép3.jpg

 

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum,
2014. január 22 - március 22.

„S a lelkem sző, mint osztováta” Jékely Zoltán

plakát

A Páll Etelka nevével fémjelzett „Székely festékesek” című kiállítás a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vándorkiállítása. Alapját az 1928-ban Viski Károly által közzétett 16 festékes 2010–2011-ben történt újraszövése, újraalkotása képezi. A természet, a hagyományok és a szövés iránt tanúsított tiszteletet példázza, ahogy a Gyergyószentmiklóson élő és alkotó Páll Etelka összefogásával hárman, Portik Erzsébettel és Benedek Katalinnal közösen, három generációból, hihetetlen precizitással elkészítették a szőnyegeket. Nem csak a technika a régi, de a természetes alapanyagokat, a gyapjút és a festőnövényeket felhasználva a festés is az autentikus módszereket követi.

Szöveg: Tánczos Erzsébet

Fotó: Gőzsy Gáborné

páll2.jpgpáll3.jpgpáll1.jpgpáll.jpg

 A szövőszék neve szüőfa, szövőfa, szátva, szátyva, eszváta, esztováta a különböző vidékeken. Erdélyben és a Tiszántúlon pedig osztováta.

 

Mi az, hogy festékes?

A festékes, más néven „burjános”, „rakottas”, aggatott vagy székely szőnyeg. Hajdanában a  festékes szőttesek száma megmutatta a ház gazdagságát, ezért aki csak megengedhette magának, annak volt. Viski Károly ezt írja: "Festékest csak akkor szőnek, ha telik rá, s ha már készen van annyi harisnyaposztó, amennyi a megfelelő ruhafélékre szükséges.”  A lányok hozományában is kellett, hogy legyen egy-két darab festékes szőnyeg.  A régi székely festékes leggyakoribb mérete úgy  160x200 cm. Azonban csak 80-90 centiméter széleset tudtak szövőszékeiken szőni. A festékest ezért két szimmetrikus részből szőtték, amelyeket összevarrtak.  A szőttes mindkét oldala, teljesen egyező.

 

A festékes név arra utal, hogy régen az elkészítéséhez szánt fonalat is az asszonyok maguk festették. Ehhez burjánokat használtak – ez a  növényi festékanyagok összefoglaló neve.

Burján a hagymahéj, a diófa levele, burka, a vadalmafa és az orgona levele, vagy például a kökénybogyó.

 

Az alapanyagként használt fonal eredetileg  gyapjú volt, a mai kor emberének igényeivel lépést tartva előtérbe kerül a műszál, vagy a kevert fonal, mivel az abból készült szőttest könnyebb kezelni, mosni, szárítani.

 

Páll Etelka és alkotótársai a festékesek szövéséhez kizárólag gyapjúfonalat használnak, melyet burjánnal festenek meg. A technika mellett tehát a természetes alapanyagok használata s a  festőnövényekkel való festés is az  eredeti módszer szerint való.

 

 A kiállításon olyan világosan  tárul elénk, hogy melyik növény milyen színt ad, hogy az ember jó párat megtanul, miközben lenyűgözve nézi a hagyományok és a szövés iránti alázat csodálatos példáit.

 

A hagyományos színek közé tartozik például a tubáksárga, a nyersfehér, a posztóbors és a kék. A színeket mindig gondosan válogatják össze az alkotók.

 

A székely festékest - mivel vékony és laza szövésű, így a padlón használva hamar tönkre ment volna - földre sohasem tették. Inkább ágyra, asztalra terítették, esetleg falvédőként szolgált. Dísztettsége miatt  a lakóház ékessége volt, adományként pedig a templomokba is bekerültek, ahol a papi széken, szószéken, az oltár lépcsőjén kapott méltó helyet.

 

Használtabb állapotban pokróc, lópokróc lett belőle, végül lábtörlő. Megkímélve, megfelelően használva 200 évig is gyönyörködhetünk benne.

 

A díszítés nagyvonalú, geometrikus mintájú. Legegyszerűbb díszítő eleme a csík és a kocka. Ezek kombinációjával készülnek az összetettebb motívumok. Ezek a minták a kiállított kirakójátékokon is láthatóak.

 

Igazi felüdülés  rácsodálkozni a szövőszékre, ahol készültek a szőnyegek, a növényekre, melyekkel a gyapjút festették évszázadokon át, s amelyeket Páll Etelka ismer és alkalmaz. A kiállítás, mely a  gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vándorkiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) március 22–g látható.

 

Tánczos Erzsébet

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Megismertem Érsek Obádovics Mercédesz színészt

bözsy 2014.02.12. 10:55

Nagyon jó hangulatú beszélgetés volt február 11-én este a TIT-ben, a Karzat-sorozat részeként, amit mindig az aktuális színdarabbal kapcsolatban rendeznek. Most az Egy, kettő, három c. Molnár Ferenc-darabból a darab két szereplőjét hívták meg, de csak egyikük, Érsek Obádovics Mercédesz jött el, a másik színész helyett a színház műszaki vezetője, Szalai József ugrott be. A beszélgetést Kaponya Ottó vezette.

Szalai a színházban töltött 38 évével, lexikális tudásával nagyon megfelelt a nyugdíjasabb korú közönségnek, és vidáman, színesen sztorizgatott, alig hagyta szóhoz jutni a másik vendéget. Érsek Obádovicsot eddig nem ismertem, szabadúszó színész, vendégként játszott most a kaposvári Csikyben. Fiatalságához képest nagyon gazdag életpályát futott be: anyuka, filmszínész, segédoperatőr, rendező, színész. Hihetetlen kedvességgel, szerénységgel, nagy alázattal mesélt, és kiderült, hogy nagy drámai szerepeket, megoldásokat tud maga mögött.

P1640053karpo.jpgP1640066karzat.jpgP1640071ablak.jpgP1640070tiab.jpgP1640077tit.jpgP1640087szin.jpg
fotó - Gőzsy Gáborné

Szólj hozzá!

Szennán áll a bál

bözsy 2012.06.06. 06:57

A Virág meghívott Szennára a Művészeti Iskola vizsgaelőadásra, ahol furulya, hegedű. citera és jó hangulat volt.

Fotó: Gőzsy Géborné   

                                                

                                                                                    

Szólj hozzá!

Utcára kerültek a töröcskei szövők

bözsy 2012.05.27. 19:29

Az Együd Árpád Kulturális Központban kiállított  Töröcskei Szövők anyaga ma az utcára került, a Festők Városa hangulat fesztiválra.                    

 Fotó: Gőzsy Gáborné

Szólj hozzá!

Rozsdafarkú család

bözsy 2012.05.24. 14:57

Felnőttek és pillanatok alatt kirepültek.

Fotó: Gőzsy Gáborné                                                   

 

 

 

Szólj hozzá!

Rozsdafarkú család

bözsy 2012.05.20. 09:51

Felnőttek és pillanatok alatt elrepültek. 

Fotó:Gőzsy Gáborné                                                       

 

 

 

   

 

       

Szólj hozzá!

Madarak és fák napja a születésnapomon

bözsy 2012.05.13. 10:05

A gyerekeim, unokáim mellett a pótgyerekeim is megköszöntöttek nagy örömömre, de amire nem is számítottam: hogy idén a Madarak és a fák napja is a születésnapomra esik. Nagy nyüzsgés volt a kertipartin: a barátcinegék akik itt fészkelnek, azzal jutalmaztak bennünket, hogy az ablakunkba kitett dióval tömték a követelöző, torzonborz fiókáikat.

Fotó: Gőzsy Gáborné                                                    

Szólj hozzá!

Brokkolira hangolva

bözsy 2012.04.27. 20:35

 

 Fotó: GőzsyGáborné 

                                                                                                                                              

Szólj hozzá!

Mosolyog a reggeli

bözsy 2012.04.19. 17:57

Reggeli készítés közben kivillant a hagyma mosolya, jöhet hozzá a frizura. A brokkoli nem túl jó: mintha hajat mosna. A csípős zöldpaprika már előnyös, a paprikás nem rossz, csak halovány. És jöhet a hagymafejre a medvehagymás rakomány.

Fotó:Gőzsy Gáborné                                                    

Szólj hozzá!

Medvehagyma

bözsy 2012.04.04. 22:56

Reggeli, ebéd, vacsora.

Fotó:Gőzsy Gáborné                                                     

Szólj hozzá!

:Találd ki mi van benne?

bözsy 2012.03.30. 09:52

Szia Virág!

Fotó:Gőzsy Gáborné                                                    

 

Szólj hozzá!

Medvehagymás tócsni gombából

bözsy 2012.03.29. 09:37

Végy egy tojást, hajdinaliszttel keverd össze úgy, hogy palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Tegyél bele keverés közben tejet, és medvehagymát. Ebbe beleforgatod a felszeletelt gombát. Kisütöd. 

Mellé salátát készítesz: jégsalátát, medvehagymát, paradicsomot összevágsz, olivaolajjal meglocsolod.

Jó étvágyat!

Fotó: Gőzsy Gáborné

  

Szólj hozzá!

Feketecsokoládés puding

bözsy 2012.03.27. 14:07

Szia Katikám!

Annyira jól sikerült. Kakaó, feketecsokoládé, tojás, bretoni feketeliszt, mirelit feketeribizli, eper. Diszítésnek citromfű és egy kis tejszinhab. Legszívesebben vinnék belőle nektek.

Csók Anyád

Fotó: Gőzsy Gáborné

 

 

Szólj hozzá!

Krémleves medvehagyma-vadászat után

bözsy 2012.03.27. 13:40

Szia Szila!

Itt a a recept: szedj egy csokor medvehagymát a Tókaji Parkerdőben, vegyél elő egy doboz előre főzött marhaléalapot, tegyél hozzá bretoni feketelisztet, tejföllel habard, és ne sajnáld róla a parmezánt. Panna barátnőmet idézve: mennyei. Kóstold meg!

Bözsy

Fotó:Gőzsy Gáborné              

 

Címkék: leves bözsy főz

Szólj hozzá!

160 év női

bözsy 2012.03.26. 10:23

Március 29-től lesz a Szépművészeti Múzeumban A fotóművészet születése-kiállítás. A fotóról, amivel futtatják, egy 2009-es különleges feladat jut eszembe: a fényképezés történetét aktfotókon keresztül kellett bemutatni a 2009-es FHM oldalain. Ehhez archívumokban és múzeumokban válogattam a képeket.

Szólj hozzá!

Csapó Virág és Kocsis Pál az Oidipuszban

bözsy 2012.02.19. 17:57

 Szophoklész: Oidipusz királya
Rusznyák Gábor rendezésében  került bemutatásra 2009.  decemberében.
Fotó:Gőzsy Gáborné 

           

                                      

Szólj hozzá!

Zolikám elkészült a sálad

bözsy 2012.01.28. 19:08

 Katikám mit szólsz hozzá, elég Zolis?

 

P1480815.jpg

 

 

 

1 komment

Végre Csehov

bözsy 2012.01.24. 18:02

 Csehov fikció (valóságos és kitalált jelenetek a Sirályból és a Ványa bácsiból)

A Kaposvári Egyetem színművész hallgatóinak vizsgaelőadása
a Stúdió K Színházban,
2012. február 12-én, vasárnap este 7 órakor

Fotó: Gőzsy Gáborné

DSC_0272.JPG

Szólj hozzá!

12 dühös ember folyt köv.

bözsy 2012.01.24. 12:00

A Kaposvári Egyetem színművész hallgatói előadásának fotóspróbáján várni kellett Jerger Balázs Péterre, de erre az osztályra szívesen várok akár félórát is.

Fotó: Gőzsy Gáborné

DSC_0151.jpg

DSC_0041.jpg

Címkék: fotó színház

Szólj hozzá!

Kaposváron is bezárták a 12 esküdtet

bözsy 2012.01.21. 22:46

A gyilkossági ügyben tanakodó esküdteket bezárják, hogy meghozzák a döntést, és csak hosszas dörömbölésre nyitják ki az ajtót - ismerhetjük már A 12 dühös ember történetét. Sok lánnyal és kis csúszással tekinthettük meg a darabot a Kaposvári Egyetemen.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek az előadást, mert nagyon tehetséges a Kelemen József vezette színiosztály, öröm őket fotózni, és a mai szövegkörnyezet is dob rajta. Az osztály  összetétele miatt sok lány is (képek itt) dühös embert alakított a Sidney Lumet-film macsós összetételéhez képest. A fotóspróbáról az egyik főszereplő kicsit késett, de még így is megérte várakozni.

A képeket az egyetemen, nagyrészt már a világításbeállítás után készíthettem. Itt lehet megnézni, mikor adják még.

Fotó:Gőzsy Gáborné

DSC_0269.jpgDSC_0063.JPGDSC_0228.JPG

Címkék: fotó színház

Szólj hozzá!

A lányok is dühös emberek Kaposváron

bözsy 2012.01.20. 10:46

A kaposvári 12 dühös ember színházi előadásának fotópróbáján jártam. Amikor bevonultak az esküdtek, meglepődtem, hisz sok lány van köztük, míg a Sidney Lumet-filmben csak férfi esküdtek voltak. Ez a koedukáltság a Kelemen József vezette színiosztály összetételéből adódott, és ha nem is volt nagy újítás, nekem nagyon tetszett, hisz a lányok dühös emberekként is sziporkáztak.

Fotó:Gőzsy Gáborné  

DSC_0036_1.jpg

Címkék: fotó színház

Szólj hozzá!